Εμφανιζόμενη ανάρτηση

LIVE RADIO

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας στα Χανιά

Programme MINI FESTIVALΣτις  20 Μαρτίου εορτάζεται πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια  ο θεσμός της Γαλλοφωνίας. Ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος  Χανίων προετοιμάζει κάποιες εκδηλώσεις σχετικές με τον εορτασμό  αυτό.
Έχουν ως στόχο να κάνουν ευρύτερα γνωστές στο  κοινό της  πόλης και ιδιαίτερα στα παιδιά  τις αρχές που διέπουν τον παγκόσμιο αυτό οργανισμό.   Αρχές όπως  η  συνεργασία των λαών,  οι πολιτισμικές ανταλλαγές , η ισότητα, η αυτονομία καθώς και η διατήρηση και διάδοση των γλωσσών  του κόσμου.


57 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που εντάχθηκε το 2005) και 20 κράτη παρατηρητές  περιμένουν την ένταξη τους στην οργάνωση αυτή. Αυτά που ενώνουν τις χώρες αυτές είναι η κοινή γλώσσα επικοινωνίας (τα γαλλικά) αλλά και οι αξίες των οποίων είναι φορέας, αξίες όπως η πολιτιστική ποικιλομορφία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 16/3,  με τη διάλεξη του κ. Μανόλη Ντουρουντάκη με θέμα  « Η έννοια Δημόσιος Χώρος στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και κοινωνιολογία» που θα γίνει στο Ιστορικό Καφέ Κήπος, στις 20.30


Την Πέμπτη 17/3 θα  τιμήσουν με την παρουσία  τους ο Γενικός  Πρόξενος  της Γαλλίας M. Thierry Klockenbring  και ο αρμόδιος για της κοινωνικές υποθέσεις, τις εκλογές, την απασχόληση και τις ναυτιλιακές υποθέσεις του Προξενείου της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Nicolas Pantaleon.


Έναρξη ΜΙΝΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με ελεύθερη είσοδο και  την πρώτη προβολή στις 22.00.


Την Παρασκευή 18/3, θα γίνει προβολή γαλλικών ταινιών για μικρούς και μεγάλους στο Κ.Α.Μ. όλη μέρα . Το Σάββατο 19/3 ,από τις 10.00 μέχρι τις 13.00, στο Νεώριο Μόρο - Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων,   θα λειτουργήσει έκθεση με έργα μαθητών(ζωγραφική, κολάζ, σλόγκαν), μουσική και  γαλλικά τραγούδια από το  Μουσικό Σχολείο Χανίων, face painting από τους σπουδαστές  της σχολής  Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ  του ΙΕΚ ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ Quiz.


Παράλληλα στον ίδιο χώρο στις 11.00 θα ξεκινήσει ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για την Γαλλοφωνία με το ποιητικό έργο του Jacques Prévert « Paroles ». Και  την Κυριακή 20/3, Brunch à la Française (γαλλικό brunch) στο Serenissima Boutique  Hôtel, στις 11.00  κατόπιν κράτηση