Εμφανιζόμενη ανάρτηση

LIVE RADIO

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ 2016

assets_LARGE_t_420_47091552Την περίοδο της Αποκριάς στην πόλη της Νάουσας, κυριαρχούν το κέφι, οι αστεϊσμοί, τα πειράγματα αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις. Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται  από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους και τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ' άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.


2η Κυριακή της Αποκριάς   13.03.2016




  • Ώρα 8:00 ξεκινά το μάζεμα του μπουλουκιού όπου υπό τον λυπητερό ήχο του ζουρνά οι χορευτές πηγαίνουν από σπίτι, σε σπίτι που ντύνει Γενίτσαρο ή Μπούλα για να μαζευτεί όλο το μπουλούκι.

  • Δημαρχείο, ώρα 11:00, Το προσκύνημα.


      naoussa-apokriaΟ αρχηγός και η νύφη του μπουλουκιού παίρνουν την άδεια από το Δήμαρχο για να χορέψει το μπουλούκι τους στους δρόμους της πόλης. Έπειτα τα μπουλούκια ακολουθούν καθορισμένη διαδρομή.




  • Ώρα 11:00 Στο κτήριο Μούγγρη περιοχή Μπατάνια ξεκινά η τελετή του παραδοσιακού γάμου, με Κρητικό γαμπρό και Ναουσαία νύφη. Η Ναουσαία νύφη θα βγει μαζί με τη προίκα της και θα κατευθυνθεί μέσω των οδών Σωφρονίου και Βύρωνος προς την πλατεία Ειρήνης.



  • Πλατεία Καρατάσου, ώρα 13:00, «Σήμερα γάμος γίνεται…..» Συμμετέχουν πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι του Δήμου, θεατρικές και σατιρικές ομάδες.

  • Ώρα 13:00 Η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας ανοίγει το πρόγραμμα του γάμου. Η γαμήλια πομπή έχει φτάσει στην πλατεία  διαβάζεται το προικοσύμφωνο και άλλα σατιρικά στιχάκια ενώ στη συνέχεια οι λαογραφικοί σύλλογοι που εισέρχονται στην πλατεία προσκαλούν όλους τους επισκέπτες του Δήμου να γιορτάσουν το ευχάριστο γεγονός με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Και ενώ το γλέντι έχει ανάψει στην εξέδρα βρίσκονται 5 DJ οι οποίοι θα οδηγήσουν μουσικά τους επισκέπτες και τις καρναβαλικές ομάδες που θα καταλάβουν το οδόστρωμα σε ένα μεγάλο γλέντι. Και ενώ το γλέντι καλά κρατεί παρεμβάλλεται ο χαρτοπόλεμο και τη πατροπαράδοτη Χάσκα όπου ομάδες επισκεπτών  καλούνται στην εξέδρα  για να λάβουν μέρος στο διασκεδαστικό εκκρεμές με το αυγό ώστε να κλείσουν το στόμα για τη μεγάλη νηστεία που ακολουθεί.apokriesnaousa



  • Πλατεία Αλωνίων, ώρα 17:00: Το βγάλσιμο του πρόσωπου. Μετά από πολλές ώρες χορού στις γειτονιές της πόλης τα μπουλούκια μαζεύονται στην πλατεία Αλωνίων όπου βγάζουν τον πρόσωπο και συνεχίζουν τον χορό με τη συμμετοχή πλέον όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στο στραβό πλάτανο όπου οι χορευτές και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες ώσπου να ολοκληρωθεί η τέλεση του εθίμου.


Καθαρά Δευτέρα   14.03.2016




  • Ώρα 11:00 Κούλουμα με φασολάδα, λαγάνες τουρσιά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. θα διεξαχθούν στο Δήμο της Νάουσας, και στις Τοπικές Κοινότητες Αγγελοχωρίου, Επισκοπής, Γιαννακοχωρίου και Στενημάχου