Εμφανιζόμενη ανάρτηση

LIVE RADIO

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι «Μουσικές του Κόσμου» στην Καλαμάτα

Η κοινωφελής επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας,  με την υποστήριξη του Συλλόγου Απόφοιτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», διοργανώνουν στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών, «Μουσικές του Κόσμου» συναυλία Ανατολικής μουσικής. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ Καλαμάτας.kalamata2

Οι Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Γιώργος Ψάλτης (βιολί, φωνή), Νίκος Ανδρίκος (λάφτα, φωνή), καιΣτρατής Σκουρκέας (κρουστά) θα παρουσιάσουν έργα που αντλούν την θεματική τους από τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό της Λέσβου αλλά και από την ευρύτατη δισκογραφική παραγωγή της Μεσοπολεμικής περιόδου. Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek με δημοφιλία και διάδοση στη Λέσβο, θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά μεσοπολεμικών αστικών τραγουδιών που αισθητικά προσανατολίζονται στην ala turca προσέγγιση των ιστορικών Kαφέ Αμάν των αρχών του 20ού αιώνα.



Τέλος, σημαντικό μέρος της επιτέλεσης θα κινηθεί αναφορικά με αυτοσχεδιαστικές φωνητικές (μανές-gazel) και οργανικές (taksim) αποδόσεις, πρακτικές άλλωστε συνυφασμένες άρρηκτα τόσο με τη λαϊκή μουσική κουλτούρα της Λέσβου όσο και όσο και με τη δισκογραφική παραγωγή των 78 στροφών κατά τη μεσοπολεμική περίοδο. Τέλος, θα αποδοθούν και ορισμένα τουρκόφωνα λαϊκά τραγούδια της Καππαδοκίας καθώς και προσωπικές συνθέσεις του Νίκου Ανδρίκου από το album Motivasyon».